מה חשוב לדעת?
🔹מוצרי חלב הם מקור דל לברזל, שילוב מיטבי שלהם בתזונת התינוק יהיה כזה שלא יפגע במזונות עשירים בברזל.
🔹הצגת מוצרי חלב בתדירות גבוהה יכולה לגרום לתינוק לפתח העדפה אליהם ולבוא על חשבון מאכלים אחרים, עשירים ברזל.
🔹מוצרי חלב עלולים להפחית ספיגת ברזל.
האם בשל כל הסעיפים לעיל יש צורך למנוע לחלוטין מוצרי חלב בתזונת התינוק בשנה הראשונה לחלוטין? לא❗מביאה בפניכם הסבר לשילוב ודגשים שכדאי להכיר.
איך מתחילים?
לאחר שהתינוק נחשף למספר מאכלים שאינם אלרגניים, סביב גיל חצי שנה, מתחילים בכמויות קטנות ומבוקרות על מנת לשלול אלרגיה לחלב (חלב פרה הוא אחד מהאלרגניים המרכזיים).
איך מתקדמים? ממליצה מאוד, קודם כל לבסס ארוחה עשירה בברזל לתינוק ורק לאחר מכן להתחיל לשלב ארוחה חלבית בשגרה. לפעמים זה יקרה בגיל שמונה חודשים ולפעמים בעשרה. כל תינוק מתקדם ומבסס ארוחה בקצב שלו.
✳האם מותר לשלב מוצרי חלב בתזונת התינוק? כחלק מתזונה מגוונת, כן. מוצרי חלב הם מקור לחלבון, סידן, שומן ואפילו פרוביוטיקה (ביוגורט). כל אלו הם רכיבים תזונתיים נחוצים וחשובים לתינוק.
מה עם חלב ניגר? רק מגיל שנה ואילך. הסיבה- איננו רוצים שהתינוק ישתה חלב פרה על חשבון הנקה/תמ"ל מאחר והשניים האחרונים מהווים את המקור העיקרי לרכיבים תזונתיים בשנה הראשונה לחיים.
✳איך משלבים מוצרי חלב בתזונת התינוק?
יוגורט- העדיפו מוצר טבעי, אינו ממותק, עם לפחות 3% שומן. יוגורט יווני יהיה בחירה טובה מאחר והוא מגיע בטווח מגוון של אחוזי שומן ואינו ממותק. אפשר לשלב יוגורט כחלק מפנקייק/מאפינס, להגיש בקערה עם פרי ואפילו למרוח על לחם.
גבינות- בחירות טובות בשנה הראשונה יהיו גבינה לבנה, ריקוטה, מסקרפונה, מוצרלה, טוברוג, טוב טעם.
שימו ❤ גבינות כמו חלומי, פטה, בולגרית, גאודה, צפתית ופרמזן נחשבות עתירות בנתרן וכדאי לדחות חשיפתן לאחר גיל שנה.
כחלק ממתכון- אפשרי לשלב חלב ניגר ומוצרי חלב נוספים כחלק ממתכון מורכב כמו דייסות, פנקייקים, מאפינס ולחמים.
לסיכום, הצגת קבוצות מזון ומאכלים שונים כבר בשלבים המוקדמים הם המפתח לאכילה מגוונת גם בהמשך הדרך. המטרה היא לאפשר לתינוק לבסס ארוחות עשירות בברזל אך לא לגרוע מהיכרותו עם מגוון מזונות שכוללים גם מוצרים חלביים.